Varis tedavi çeşitleri nelerdir?

Ana Sayfa / Kalp ve Damar Hastalıkları / Varis tedavi çeşitleri nelerdir?

Varis tedavi çeşitleri nelerdir?

Varis genetik yatkınlık nedeni ile ortaya çıkabilir. Bunun yanında uzun süre ayakta durmanızı gerektirecek meslekler de varis oluşumunun nedenidir. Varisler oluştukları zaman başlangıçta görsel açıdan sorun yaratırlarken, uzun vadede sağlık açısından da bazı sorunlara neden olurlar.

Bundan dolayı varis problemi için gereken önlemleri almak ve tüm önlemlere rağmen varis oluşumu devam ediyorsa da gerekli tedavileri yaptırmak gerekir. Uzun dönemde varisin yaşam kalitesini etkileyeceğini göz önünde bulundurarak hareket etmek ve tedaviden kaçmamak son derece önemlidir.

VARİS TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Varisin yapısına ve kişinin ihtiyaçlarına göre tedavi seçimi farklılaşabilir. İlaçla tedaviden cerrahi müdahaleye kadar pek çok varis tedavi tekniği vardır. Karar verme sürecinde hasta ile birlikte değerlendirme yapılması sürecin daha sağlıklı ilerlemesi açısından mühim bir durumdur. Hastanın beklentilerine göre tedavi şekline karar verilir.

Skleroterapi: Bu teknikte genişleyen varis damarlarının içerisine damar kapatıcı bir madde verilerek uygulanır. Yapılan enjeksiyon sonrasında oldukça başarılı sonuçlar elde edilir. Ancak bu teknik sadece kılcal damarlarda ya da örümcek ağı şeklindeki damarlarda meydana gelen genişlemelerde uygulanabilir. Bu tedavinin bir alternatifi de yüzeysel olarak uygulanabilen lazer tedavisidir.

Lazer/FR (Radyofrekans Dalgaları): Genişlemiş olan damarlar damarın içine yerleştirilen kataterler vasıtasıyla damarın içinden damarın yakılması ile iptal edilmesi işlemidir. İlk olarak lazer kateterleri kullanıldığı için halk arasında genel olarak lazer işlemi olarak bilinir. Günümüzde bu işlem yerini RF dalgaları ile çalışan kateterlere bırakmıştır. Genellikle diz bölgesinden kasığa kadar uygulanır.

Glu (Yapıştırıcı): Yine damarın içine yerleştirilen kateterler vasıtasıyla damarın içine bırakılan sentetik yapıştırıcılar ile damarın iptal edilmesi işlemidir. En son geliştirilen teknik budur ve uygulaması hasta açısından son derece konforludur. Hasta arzu ederse işlemden kısa bir süre sonra evine gönderilebilir.

Cerrahi: Cerrahi yöntem ile varis oluşumunun meydana geldiği toplardamarlar küçük kesilerle çıkarılır. Ameliyat sonrasında genellikle hiçbir iz kalmaz. Bazen yukarıdaki yöntemlerden birisi ile cerrahi yöntem kombine edilir.

Varis sorununun her aşamasında varis çorabı kullanılabilir. Ayrıca toplardamarların güçlenmesine yardımcı olacak ilaçlar ile de varis çorabı desteklenir. Varis sorunu kişinin hareketsizliği ile bağlantılı ise spor yapılması, bacakların ara ara yukarı kaldırılması da varis için çözüm sunabilir.

VARİS TİPLERİ

Varisler 3 farklı şekilde oluşurlar. Kılcal varislerin genellikle 2 mm’ye kadar çapları olur. Bu oluşumlar kırmızı veya mor renktedirler ve deride çıkıntı oluşturmazlar.
2 ila 4 mm aralığında çapı olan ve bacakta hafif çıkıntı yapan varisler yeşil renklidir. Bu varisler orta boy olarak adlandırılır. Büyük boy varisler ise 4 ila 15 mm aralığında çapı olan ve deride gözle görülebilecek çıkıntılar oluştururlar. Varisin tipine ve hastalarımızın tedaviden beklentilerine göre tedavi yöntemini hasta ile konuşup tartışarak karar vermek en doğru yöntemdir.

Paylaş:

Diğer Yazılar

@dralicivelek

Account with this username does not exist

Bize Ulaşın