Endoskopik Doğumsal Kalp Hastalıkları Cerrahisi

endoskopik doğumsal kalp hastalıkları cerrahisi
Endoskopik Doğumsal Kalp Hastalıkları Cerrahisi

Doğumsal kalp hastalıklarına nadiren de olsa erişkin yaşlarda tanı konulabiliyor. 

Özellikle ASD (Atriyal Septal Defekt) gibi, kalbimizin her 2 kulakçığı arasında erişkin yaşta olmaması gereken bir geçiş olması, zamanla hastalarda erken yorulmaya ve çarpıntıya neden olabiliyor. 

Anne karnında iken akciğerlerimiz çalışmadığı için, kalbimizin kulakçıkları arasında bir bağlantı olması(Foramen Ovale) gerekir. Doğum sonrasında akciğerlerimizin çalışmaya başlaması ile bu bağlantı kapanır ve normal yaşamda kalbimizin sağ ve sol tarafında herhangi bir geçiş olmaması gerekir. Fakat anne karnında kalbin gelişimi esnasında bazı bölümlerinin yapısal olarak eksik gelişmesi, ya da hiç gelişmemesi doğumsal kalp hastalıklarına neden olur. Bunların çok önemli bir kısmına hemen doğum sonrasında ya da çocukluk çağında tanı konularak tedavisi yapılır. Bir kısmı ise çocukluk çağında herhangi bir fiziksel yorgunluğa sebep olmadığı için, tanı konulmadan erişkin yaşa kadar gelebilir. Erişkin yaşta zamanla sağ ve sol kalpler arasındaki geçiş, akciğer damarındaki basıncın artmasına neden olarak kalbi zorlamaya başlar. Akciğere giden damardaki basınç arttıkça da kişide eforla nefes darlığı ve çarpıntı ortaya çıkar. Başlangıçta eforla olan çarpıntı, delik kapatılmazsa zamanla kalıcı ritim bozukluğuna neden olabilir.

ASD adı verilen (kalp deliği) doğumsal kalp hastalığı kalbimizin sağ kulakçığı ile sol kulakçığı arasındaki bölmenin(septum) bir kısmının gelişmemesi sonucu ortaya çıkar (Resim 1). Deliğin büyüklüğü ve etrafındaki dokunun kalitesi tedavi şeklini belirler. Eğer delik küçük ve etrafında iyi gelişmiş bir çerçeve var ise, kapama cihazı ile kasıktan girilerek ameliyatsız kapatılabilir. Fakat delik büyük ve etrafındaki dokunun kalitesi de yeterli değil ise, kapama cihazı buraya tutunamayacağı için bu deliği ameliyatla kapatmak gerekir. Genellikle kalbin etrafındaki zardan (perikard) hazırlanan bir yama ile bu delik kapatılır. 

endoskopik doğumsal kalp hastalıkları cerrahisiBazı hastalarda bu deliğin yeri, beyinden ve vücudun üst tarafından kirli kanı kalbe getiren ana toplar damara(Süperior Vena Kava) yakın olur. Deliğin hemen altında da akciğerlerden gelen temiz kanı kalbin sol odacığına taşıyan damarlar bulunur. Bu duruma da Süperior Sinüs Venozus Defekt denir(Resim 2).  Bu durumda delik küçük dahi olsa cihazla kapatılamaz. Mutlaka cerrahi ile kapatılmalıdır. 

endoskopik doğumsal kalp hastalıkları cerrahisi

Doğuştan olan kalp deliklerinin cerrahi olarak kapatılması gerekiyorsa, genellikle standart kalp cerrahisi, ya da minimal invaziv kalp cerrahisi ile kapatılabilir. 

Endoskopik yöntem ile meme dokusu etrafından yapılan çok küçük bir kesi ile (3 cm), göğüs boşluğuna 3 boyutlu bir kamera yerleştirilir. Daha sonra buradan kalp deliği, yama ile kapatılır. Robotik yöntem ile yapılan ameliyatın aynısıdır. Hasta hastanede 3-4 gün kalır ve 2 haftada tamamen normal yaşamına geri döner. 

Total endoskopik cerrahinin hastalara sunduğu avantajları  hastalarımıza sunmak için ekibimle 7/24 hizmetinizdeyiz. 

Endoskopik Doğumsal Kalp Hastalıkları Cerrahisi  

''Doğumsal kalp hastalıklarına nadiren de olsa erişkin yaşlarda tanı konulabiliyor.''

Endoskopik Doğumsal Kalp Hastalıkları Cerrahisi

Doğumsal kalp hastalıklarına nadiren de olsa erişkin yaşlarda tanı konulabiliyor. 

Randevu Al
Lütfen Bekleyin...